Beklager, der er sket en fejl

Please let us know about the problem via our error reporting form.

Vidste du...

Foto:Ældre fotografi af rytterskolen i Meløse (ukendt år). Bemærk sandstenstavlen til højre for døren

Ældre fotografi af rytterskolen i Meløse (ukendt år). Bemærk sandstenstavlen til højre for døren

Foto: Lokalhistorisk Forening for Skævinge og Omegn

..at der i Skævinge Kommune har været 3 rytterskoler?

Af Skævinges Lokalhistoriske Forening.

Rytterskolerne blev grundlagt af Frederik den IV i 1721 og bygget indenfor de næste 3-4 år. Her i kommunen blev der oprettet rytterksoler i Gørløse, Skævinge og Meløse. Netop rytterskolen i Meløse var den rytterskole i Frederiksborg Amt – ja måske i hele Danmark – der var i brug længst op i tiden.

Meløse rytterskole

Meløse rytterskole fungerede som skole helt frem til 1961, hvor skolerne i Meløse og St. Lyngby blev samlet i Ll. Lyngby Sogneskole, der stadig eksisterer. Helt frem til nedlæggelsen modtog rytterskolen gratis brænde fra statens skove til opvarmning, som det havde været skik og brug lige siden rytterskolerne blev oprettet.

I Meløse var der foruden rytterskolen også en forskole, hvor børnene gik de første 3 klasser. Skolen fungerede ved nedlæggelsen på den måde, at 1. klasse gik i skole fra kl. 11 til kl. 14 6 dage om ugen. 2. og 3. klasse gik i skole fra kl. 8 til kl. 11 og blev undervist på samme tid af samme lærerinde, der ved skolens nedlæggelse hed Emilie Petersen.

I rytterskolen blev eleverne fra 4. til 6. klasse undervist af samme lærer, som ved skolens nedlæggelse hed Erland Carlsen. Han var en central person i kommunen, idet han ud over at være førstelærer i Meløse, bl.a. var kirkesanger i Ll. Lyngby kirke og sad i Ll. Lyngby sogneråd som kommunekasserer. Han var således selv med til at beslutte, at der skulle bygges en ny skole i Ll. Lyngby kommune, og han flyttede da også med og blev skoleinspektør på den nye Ll. Lyngby Sogneskole. I starten var der ’kun’ fire lærere på skolen. Det har siden hen ændret sig.

Når eleverne i Meløse skulle i 7. klasse, måtte de til Skævinge, så allerede før kommunesammenlægningen i 1970 var der et samarbejde mellem Ll. Lyngby og Skævinge-Gørløse kommuner om bl.a. skolegangen. Også i dag slutter skolegangen på Ll. Lyngby Sogneskole med 6. klasse.

I dag er rytterskolen i Meløse privatejet, men fremstår stadig som en meget smuk gammel bygning midt i landsbyen Meløse.

Læs mere her om Rytterskolerne i Frederiksborg rytterdistrikt


 

Denne side er tilføjet af Louise Engberg den 25/06/2010.
Kommentarer om denne side

Der har været 4 rytterskoler i den tidl. Skævinge Kommune - nemlig Sigerslevøster, Gørløse, Skævinge og Meløse.

Af Inge Kristensen
On 07/09/2011

Da jeg gik i Sigerslevøster Skole 1943 - 1950, gik min skolevej lige forbi den gamle Rytterskole.

Af Arne Madsen
On 02/12/2011

If you're already a registered user of this site, please login using the form on the left-hand side of this page.