Arresteret af Gestapo

Foto:Villa Wisborg. Fotografiet er fra maj 1945 og viser internerede, der under frihedskæmpernes overvågning, rydder op efter Gestapo. Huset var kamoflagebemalet.

Villa Wisborg. Fotografiet er fra maj 1945 og viser internerede, der under frihedskæmpernes overvågning, rydder op efter Gestapo. Huset var kamoflagebemalet.

Kilde: http://www.helsingorleksikon.dk

Foto:Victor Blomsterberg

Victor Blomsterberg

Kilde: Gunnar Petersens arkiv

Kommunesekretær hjalp politiet

Af Eva Blomsterberg / Red. Gunnar Petersen

Victor Blomsterberg blev arresteret på grund af forfalskning af  legitimationskort til politibetjente, der var gået under jorden. Her fortæller Eva Blomsterberg interessant og levende hele hændelsesforløbet ved hendes mands fængsling.

Arresteret

Min mand, Victor Blomsterberg, kommunesekretær i Græsted-Maarum kommune blev om ef­termiddagen den 16. april 1945 hentet på kommunekontoret i Græsted af to mænd fra Ge­stapo i Gilleleje. Den ene var tysk, den anden, en lille ubehagelig dansker,  der ro­dede bag vores bøger, for som han sagde: "Det er jo her, folk gemmer det, der ikke skal ses”.

På den tid var der kun tre ansatte på kommunekontoret. Foruden min mand var der kasserersken Anna Larsen og bogholdersken Eli Andersen, de var lige så chokerede som jeg. En time før var jeg kommet hjem fra Esbønderup sygehus med vores 8 dage gamle datter.

Nu sad jeg fuldstændig lammet og så dem drage af sted med min mand.

Ført til Gilleleje

Han blev kørt til sommerpensionatet Lysglimt i Gilleleje og ud på aftenen afhørt af en tysker, Baumann.

Vi vidste jo alle, at freden var lige om hjørnet, alligevel teede tyskerne sig stadig, som det herrefolk, de nu i 5 år havde vænnet sig til at være.

Grunden til anholdelsen var, at min mand havde udstedt falske legitimationskort til flere politibetjente og at en af dem nu var blevet taget af tyskerne med begge sine kort på sig.

Dette bebrejdede denne Baumann min mand, men sagde samtidig, at han godt forstod ham og at han i samme situation ville have gjort det samme. En ret utrolig udtalelse af en tysk gestapomand.

Græsted borgere i aktion

Så gik der ellers en redningsaktion i gang i Græsted. Sognerådsformand Hans Larsen meddelte mig, at vi næste dag skulle tage ned til Lysglimt, vi skulle have overlærer Roos med, han var tysklærer, så det skulle nok gøre indtryk på dem, når han begyndte at tale tysk.

Planen var lagt. Roos skulle sige, at der skulle være sognerådsmøde om torsdagen og at dette møde overhovedet ikke kunne afholdes uden Blomsterberg. Snedig plan. Dog, den gik ikke, men vi fik lov til at se ham et kvarter og til at af­levere en kasse cigarer, som købmand Rasmussen fra Købmandsgården havde sponsoreret.

Med tog til Helsingør

Den 18. blev han overført til Wiisborg i Helsingør.

En tysk soldat ledsagede ham til Gilleleje Station, hvor de købte hver sin billet til Hornbæktoget. Bag efter ærgrede det ham selvfølgelig at være så dum at betale for sin egen fangetransport. Nu var der selvfølgelig folk på Gilleleje Station, der havde set, hvad der foregik, så vi blev ringet op og nåede at ringe videre til min mands familie i Helsingør. De stod så der, som en stor modtagelseskomite, da Hornbæktoget ankom til Helsingør. Min mand gik hen og krammede sin mor, der forbavset sagde: "Jamen er her da ingen fangevogtere." Jo, der var en, men han lod dem snakke lidt inden de travede ud til Wiisborg. Det var hele tiden danskerne, der var de værste, også på Wiisborg: "Værsågod, du kan begynde med at banke tæpper og bagefter skal der skrælles kartofler".

Hvor er min mand?

Næste dag tog jeg til Helsingør med rutebilen for at se ham på Wiisborg, men fik den besked, at han ikke var der, jeg kunne henvende mig på Dagmarhus, sagde de. Så tog jeg til København. Af sted med Gribskovtoget kl. 6 om morgenen for at være på Dagmarhus, når de åbnede. De kendte ikke noget til en Blomsterberg, men jeg kunne henvende mig på hotel Phønix, der sendte de mig videre til en adresse i Bredgade, derfra til Dr. Tværgade, hvor de endelig anviste mig det rigtige sted, nemlig Politigården. Der fandt de hans navn, men påstod, at han stadig var i Gilleleje, så opgav jeg og tog hjem.

En frygtelig dag med ventetider op til timer hvert sted og med mælken til babyen rendende helt ned over skoene.

Ret desperat det hele — kan man jo sagtens se bagefter — men rygterne gik jo om folk, der var blevet taget og aldrig set siden.

Røde Kors hjælper

Det blev så gennem Røde Kors at vi fik at vide, at han var i Vestre Fængsel og at man kun kunne besøge ham en gang om måneden.

Røde Kors søgte for mig, og jeg fik besøgstilladelse til 8. maj 1945.

Græsted modtager sin kommunesekretær

Den hjælp, jeg fik fra folk i Græsted, kan næsten ikke beskrives. Babyen passede de, mens jeg tossede rundt for at finde min mand. Vores lejlighed var et drivhus fyldt med blomster. Græsted motionsforening gravede og tilsåede vores have og da jeg fik besøgstilladelsen kom sagfører Erik Neertoft og sagde, at han ville komme og fotogra­fere mig og børnene, så faderen kunne få et billede af sin nu snart 1 måned gamle datter og hendes store broder på 4 år.

Midt under fotograferingen ringede telefonen. Det var vores nabo Dr. Henrichsen, der råbte: "Luk op for radioen, der er blevet fred, vi kommer med champagne om 5 minutter”.

Sikken en aften

Helt glade turde vi nu ikke være. Hvordan ville tyskerne te sig. Ville de som en sidste hævn springe det hele i luften eller ville de bare lukke dørene til Vestre Fængsel op. Det blev jo heldigvis det sidste og den 5. maj ved 16 tiden kom min mand hjem med toget. Mange mennesker var mødt op på stationen og gartner Raklev ­Petersen og vognmand Gunnar Petersen bar ham i guldstol et stykke af vejen hjem.

I sognerådssalen havde nogle damer fra byen dækket op og alle kom med ind og fik kaffe og æbleskiver.

Denne side er tilføjet af Gunnar Petersen den 25/09/2012.
Kommentarer om denne side

Meget interessant beretning.

Af Erik Engberg Olsen
On 23/10/2012

kære Eva Blomsterberg. Jeg kendte ikke til denne drastiske historie, som heldigvis endte godt. Mange hilsner Hanne Hein

Af Hanne Hein
On 22/02/2013

If you're already a registered user of this site, please login using the form on the left-hand side of this page.